En bild på ett låtsas-hus som står på ett papper med en husritning.

Att bygga hus steg för steg

Ett hem är en plats för vila, vardag och umgänge. Att få designa sitt eget hem är en dröm för många. För att bygga ett eget hus krävs planering och förberedelser. Här nedan ser du hur ett husbygge går till från steg till steg.

#1 - Boka möte

En illustration av ett möte där man ser ett bord med papper och händer.

Boka in ett möte med oss och låt oss tillsammans gå igenom vad du har för tankar kring ditt nya hus eller tillbyggnad. Har du redan hittat inspiration eller ett förslag på husmodell som du gillar, visa oss gärna detta så ser vi till att utforma ett personligt alternativ. Har du inte någon ritning eller färdig bild av hur du vill att ditt hus ska se ut finns våra arkitekter här för att hjälpa dig. Vi visualiserar ditt hus i 2D- och 3D-format för att ge dig en realistisk bild över hur slutresultatet kommer att se ut.

Tre pilar som pekar nedåt.

#2 - Påbörja byggandet

En husritning med ett låtsas-hus ovanpå.

För att få bygga ett hus eller tillbyggnad måste bygglovshandlingar lämnas in till kommunen för godkännande, så kallade a-ritningar. För att få bygglov är det många regler som ska följas gällande storlek, höjd, vinkel med mera på huset. Ytterligare bygghandlingar som behövs för bygglov är konstruktionsritningar, VVS-, ventilation- och el-ritningar. Vi hjälper till att ta fram samtliga av dessa handlingar eller vissa utav dem om så önskas.

Tre pilar som pekar nedåt

#3 - Insidan huset

Badrum med vacker inredning i ljusa färger och brunt.

När ritningen på huset är klar och bygglovet gått igenom är det dags att välja hur insidan ska se ut. I denna process får du träffa våra experter inom branschen för att göra unika val som passar dig. Gemensamt med dig tas materialval för köksinredning, kakel för badrum med mera fram. Denna tjänst går även att välja till som enskild tjänst för dig som redan har ett färdigritat hus men som önskar få tips och råd kring materialval för insidan av huset.

Tre pilar som pekar nedåt

#4 - Byggprocessen

Skrivbord med husritningar och två personer.

Nu är det dags att på börja själva byggandet av ditt nya hus. I detta skede ser vi till att det finns en så kallad kontrollansvarig för ditt projekt. Den kontrollansvariga behövs för att se till att alla regler följs gällande eventuell rivning, markarbete samt byggnation, dvs kraven som finns i bygglagstiftelsen. Att se sitt eget drömhuset växa fram är en mycket spännande och rolig upplevelse.

Tre pilar som pekar nedåt

#5 - Flytta in

En familjs som springer in i sitt nya hus.

När huset är färdigt sker en slutbesiktning. När besiktningen är godkänd är det bara det roligaste kvar – att flytta in i huset som är byggt just för dig. Ta hjälp av våra inredare för att hitta rätt känsla och stil i ditt nya hem.

Beräkning på hus.

Vad kostar det att bygga ett hus?

Att bygga ett hus, göra en tillbyggnad eller renovering kan vara ett stort beslut både ekonomiskt och tidsmässigt. För att hålla sig inom budget är det viktigt att ha en kalkyl för att veta vad de faktiska kostnaderna blir redan från start. Kontakta oss för en kalkylberäkning av ditt projekt.

För att få information kring våra priser vänligen kontakta oss för offert för just ditt projekt.

Kontakt